Dagmar

dagmar

Dagmar vokser op i et demokrati, men må som kejserinde af Rusland finde fodfæste i et ældgammelt, enevældigt monarki i et dybt forarmet land. Hun søger politisk indflydelse, men må bøje sig for systemet. Og for det faktum, at hun forbliver en dansker i Rusland. I et sælsomt ægteskab – med broderen til den mand, hun forelskede sig i.

 

Rusland går ind i en dødsspiral under hendes søn, Nikolaj den Anden. Revolutionen bryder ud og Dagmar tilbringer – under revolution og borgerkrig – to år i husarrest på Krim, inden hun vender tilbage til Danmark, hvor hun tilbringer resten af sine dage.

 

Her­fra fortælles Maria Hellebergs roman.

 

Køb e-bogen HER.

Uddrag fra bogen

Læs uddrag fra romanen Dagmar HER.

Om Dagmar

Egentlig hed hun aldrig ”kejserinde Dagmar”, hendes danske navn blev russificeret til Maria Fjodorovna.

 

Hun var den yndefulde datter af det første glücksborgske par på den danske trone, Christian den Niende og Louise af Hessen. Oprindelig skulle hun have været gift med zarens arving og de to unge mennesker var vildt forelskede i hinanden. Han døde, og Dagmar blev – trods dyb depression – sendt i armene på den næste tronarving, Alexander. Hun forsøgte desperat i 1864 at få sin svigerfar til at gribe ind i konflikten mellem Danmark og Preussen. Uden held. Hendes svigerfar blev myrdet af terrorister, og hendes mand udviklede sig til en af de mest reaktionære enevældige monarker i Europas historie.

 

Sønnen Nikolaj var endnu en katastrofe, og blev den sidste zar. Midt i den voldsomme, pragtfulde og modsætningsfyldte historie sad lillebitte danske Dagmar og forsøgte at blive hørt. Hun havde sørget for, at danske firmaer kom til at tjene formuer i Rusland. Men da revolutionen kom, måtte hun flygte til Jalta og tilbringe år i elendighed, før hun blev hentet ud af kaos – af englænderne – og slog sig ned på Hvidøre ved Klampenborg. Ud af den blide unge pige kom en hård, skarp og bevidst kvinde, som aldrig fik reel magt.

Pressen skrev

”Maria Helleberg formår at skildre miljø og personer, så alt synes at vokse lyslevende op for vore øjne og hjerner.”
– Inge Holm Knudsen, Fyns Stiftstidende

 

”Med lethed og elegance forvandler Maria Helleberg de tørre facts, som hendes grundige research må have bragt frem, til en rigdom af spændende detaljer, tankevækkende scener og menneskefjendske idealer. Hun lader sin frodige fantasi og store indlevelsesevne give Dagmars tankestrøm og indre monolog saft og kraft.”
– Annelise Vestergaard, Jyllands-Posten

 

”[…] det en sand lise at komme til Maria Hellebergs nye historiske roman Dagmar, for her er en dame med prosaen i sin magt, der som en selvfølgelighed transformerer tung research til energisk og temperamentsfuld skrift […]”
– Lars Bukdahl, Weekendavisen